Válasszunk elszívót!

Hírek - Válasszunk elszívót!

Az elszívórendszer része a ventilátor, a leválasztó és a szűrőegység. Por és forgács elszívására radiális ventillátorokat használunk. A nyitott járókerekű, előrehajló lapátok hatásfoka kisebb, a hátrahajló lapátoké egy bizonyos határig nagyobb, de a nagyon hátrahajló lapátokon anyag rakódhat le, amitől a ventilátor kiegyensúlyozatlan lesz és tönkremegy.

A leválasztó egység is többféle lehet. Gyakori megoldás a ciklonok használata, amelyek kis helyen is elférnek, és nagy mennyiségű port képesek leválasztani, de a belőlük kiáramló levegőt még tisztítani, szűrni kell. Előnyük az egyszerű felépítés és kezelhetőség, a magas szűrési hatásfok, és nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket. Ezekben az elszívókban a levegőnél nehezebb porszemcsék kiülepedését a ciklonban áramló levegő forgó mozgása gyorsítja.

Az elszívóból kiáramló levegőt szűrni kell, erre a célra általában szövet szűrőket használnak, legtöbbször tömlős szűrők formájában, amelyek hatásosak és eltömődés esetén egyszerűen tisztíthatók, így többször is használhatók.

Kis faipari műhelyekben gyakori az egyedi elszívó berendezés használata, amely tartalmazza a ventillátort, a leválasztó egységet, illetve szűrő- és gyűjtőzsákot is. Ezeknek a használata és kialakítása egyszerű, könnyen mozgathatók, de hátrányuk az, hogy gyakran kell cserélni a zsákokat, és hogy a megszűrt levegő és a benne maradt por visszajut a műhely levegőjébe.

Az elszívásnál fontos a méretezés és a kivitelezés. A méretezésnél mindig a gép típusát és méreteit kell figyelembe venni. Minél nagyobb egy gép, annál nagyobb teljesítményű elszívót ajánlott használni.

De nem csak az elszívó kiválasztásakor, hanem a csőhálózat kiépítésekor is elkövethetünk hibákat. Gyakori hiba a T idomok használata, ami a csövek eltömődését okozhatja. Jobb megoldás helyette az Y elágazó, ha a szögeltérés 150 foknál nem nagyobb. Nagyobb szögeltérés, a T idomok használatához hasonlóan dugulást, eltömődést okozhat. Fontos, hogy a leágazás átmérője az egyenes ág átmérőjénél nem lehet nagyobb.

Oda kell figyelni az elkanyarodó csővezetékre is (pl. sarkoknál). Akkor jó, ha a kanyar sugara legalább kétszer vagy háromszor akkora, mint a cső átmérője. Ez nagy átmérőjű csöveknél ugyan sok helyet foglal, de mégis fontos.

A csőrendszerben szükség lehet hajlékony csövekre, ha kevés a hely, vagy rendszeresen le kell venni az elszívócsövet, stb., de ezek akár háromszor nagyobb ellenállással rendelkeznek, mint az egyenes acélból készült csövek. Ha mégis hajlékony csövet használunk, akkor a legjobb a sima belső falú, fémhuzalt tartalmazó cső, amely a statikus feltöltődést is semlegesíti.

Szerző: Fa Elefánt Kft - M.A.


Képek:

Vissza a hírekhez