Hogyan rakjuk össze?

Hírek - Hogyan rakjuk össze?

A levegőt kör és négyzet keresztmetszetű csöveken, csatornákon is szállíthatjuk. A kör alak általában jobb, mert kisebb az ellenállása, és az egész csőben egyenletes sebességgel áramlik az anyag. Kör keresztmetszet esetén könnyebben megoldhatók a toldások is. Bizonyos esetekben a levegő mennyiségének szabályozása is fontos lehet (ha pl. nem egy épületben nem minden helyiséget szeretnénk szellőztetni).

A csővezeték átmérője ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, mert a nagy átmérőjű csőben könnyen leülepszik a szállított anyag, ami dugulást okozhat, a kis átmérő pedig növeli az ellenállást és csökkenti a hatékonyságot. Érdemes átlátszó csövet használni, mert átláthatóbb lesz tőle a rendszer, probléma esetén könnyebben megtaláljuk a dugulást, elakadást.

Fontos, hogy a levegő minél simábban áramolhasson, ezért a cső belseje sima legyen, hogy kevesebb anyag rakódjon le rá, a szűkítéseket nem lépcsős, hanem kúpos átmenettel oldjuk meg, és csakis íves kanyarok legyenek, derékszögűek helyett. A kanyar sugara kb. 2-szer akkora legyen, mint a cső átmérője. De még két 45 fokos törés is jobb, mint egyetlen 90 fokos. A derékszögű idomok használata a csővezeték eltömődését okozhatja.

Az elszívott anyag a csőben súrlódva statikus feltöltődést okozhat (ez ellen fémszálas csővel, a csőben lévő fémszál földelésével védekezhetünk), és megsértheti a cső falát is, ezt minél jobban próbáljuk megelőzni! Fontos, hogy a cső minél rövidebb és egyenesebb legyen. A túl hosszú csővezeték ellenállása nagyobb, nehezebben áramlik benne az elszívott anyag.

Ipari méretekben a gerincvezeték általában fémből van, legjobb a sima belső falú acél csövek használata (ezeknek kisebb az ellenállása, mint a műanyag csöveknek, és kevésbé tűzveszélyesek), de a gépek bekötéséhez flexibilis csöveket érdemes használni. A flexibilis cső ellenállása nagyobb, ezért ne használjuk mindenhol, csak ott, ahol szükséges! A csövet úgy kell a gépekre rögzíteni, hogy a rögzítés bontható legyen, erre általában bilincset vagy szalagot használunk. A gépeket a levegő áramlásának irányában, legfeljebb 45 fokos szögben érdemes a csővezetékhez csatlakoztatni. Érdemes a csatlakozásoknál megelőzni a levegő szivárgását, pl. ragasztószalag használatával.

Az elágazásoknál, a vezetékre csatlakoztatott gépeknél fontos, hogy egy-egy ágat külön is el lehessen zárni (ha pl. nem minden gépről kell elszívni). Erre a legjobb és legegyszerűbb a tolattyús megoldás, mert akkor elszívás közben semmilyen nyitó-záró alkatrész nincs a levegő útjában.

Ha összeraktuk a rendszert, akkor az is fontos, hogyan indítjuk. Legjobb, ha bármelyik gép bekapcsolásakor azonnal indul az elszívás, de több más megoldás is létezik, lehet kapcsoló az elszívónál és egyenként a gépeknél is. Így az egyes gépek elszívása külön-külön is szabályozható


Képek:

Vissza a hírekhez