Váltólapka vagy forrasztott?

Hírek - Váltólapka vagy forrasztott?

A váltólapkás szerszámokban a lapkát legtöbbször valamilyen csavar vagy ék rögzíti a szerszámtesthez. A szerszám tehát három részből áll: szerszámtestből, rögzítésből és váltólapkából. A lapka, ahogy a neve is mutatja, így elmozdítható, cserélhető. Nem kell várni a szerszám élezésére, mint a forrasztott lapkás szerszámok esetében, hanem akár egy perc alatt kiszedjük a lapkát és megfordítjuk (általában több éle van, négyzet alakú lapkák esetében akár négy is lehet), vagy cseréljük. Az élezés, köszörülés valamennyire csökkenti a szerszám átmérőjét is, ezért a forrasztott lapkás szerszámok nem élezhetők korlátlanul, mert pl. másolásnál vagy sablon szerinti vágásnál csökken a pontosságuk.

A cserélhetőség előnye még az is, hogy ha több profilt kell marni, akkor nem kell több szerszámot megvenni, elég csak a lapkát kicserélni. A forgácsolást ezekben a szerszámokban csak a lapka végzi, ezért jobb, hogy nem kell az egész szerszámot cserélni. Akkor is elég a lapkát cserélni, ha különböző anyagokkal dolgozunk. A keményfém váltólapkát általában fánál keményebb anyagokon alkalmazzuk (pl. MDF). Ezek a lapkák élesek, kemények, de törékenyek. A fára kevésbé törékeny lapkát érdemes használni, de a fára használható lapka keményebb anyagokra nem ajánlott, mert gyorsan kopik az éle.

Kis átmérőjű szerszámok esetében viszont nem feltétlenül érdemes váltólapkát használni, mert ha az átmérő csökken, akkor arányosan minden kisebb lesz, így kisebb a lapkát rögzítő csavar is. És ha a csavar kisebb, akkor gyengébb, kevésbé képes rögzíteni a lapkát, főleg akkor, ha a csavar a lapkán átmenő furatban van. További hátrány lehet még a váltólapkás szerszám kisebb pontossága is, mert a lapka ugyan erős lehet, de nem olyan éles, mint más szerszámoké..

A forrasztott lapkás (vagy még inkább a tömör keményfém lapkás) szerszámok pontosabbak, és újraélezhetők, de a költségek miatt nem lehetnek akármilyen nagy átmérőjűek. Az ilyen szerszámok élesebbek a váltólapkásoknál, de kevésbé tartós az élük, és az élezés ronthatja a pontosságukat.

A különböző előnyök és hátrányok miatt nem egyszerű eldönteni, hogy mikor érdemes váltólapkás szerszámot használni, és mikor jobb a forrasztott lapkás. Ezt mutatja az is, hogy a faiparban ezt a kétféle szerszámot közel ugyanolyan gyakran használják. Általában azt lehet mondani, hogy ha a vágóerő és a teljesítmény fontos, pl. egyenes marásnál, nagyolásnál, akkor a váltólapkás szerszám használhatóbb, de ha nagyobb pontosság kell, pl egy profil kialakításához, akkor forrasztott lapkás szerszámra van szükség.


Képek:

Vissza a hírekhez