Hogy jobban csússzon…

Hírek - Hogy jobban csússzon…

A faipari asztalkenő folyadékok általában színtelen, szagtalan, finomított olaj alapú keverékek, további súrlódást és ködképződést csökkentő adalékokkal (klórozott adalékok, szilikon és más egészség- vagy környezetkárosító anyagok nélkül). Használatukkal az akadozó csúszás, a slip-stick jelenség hatékonyan megakadályozható.

A munkaasztalt elég vékonyan bekenni, mert az asztalkenő szétterül rajta, majd részben elpárolog a felületről, és egy foltmentes kenőfilm marad utána a munkaasztalon. Nem hagy foltot a megmunkált faanyagon sem, így annak további feldolgozását teszi lehetővé. A megmunkálás utáni műveletekre: ragasztásra, festésre, lakkozásra nincs káros hatása. Jelentősen megkönnyíti a faanyag csúszását, mozgatását a gép munkaasztalán. Minden olyan felületen ajánlott, ami a megmunkált fával érintkezik, pl. marás, fűrészelés, gyalulás, csiszolás esetén a gépek munkaasztalán, illetve a szalagfűrészlapok kenéséhez is.

A faipari asztalkenő folyadék elsődleges feladata a faipari gépek fém felületein megmunkált fa csúszásának megakadályozása. Ezt az asztalkenő folyadék a munkaasztalon szétterülve, tartós, összefüggő filmrétegként biztosítja. Ez a réteg a súrlódás csökkentésével segít egyenletes futást, vágást elérni, és az akadozó (slip-stick) előtolást elkerülni. A faanyag (munkadarab) mozgatásának megkönnyítésével csökkenti a gép energiafelvételét, főleg az előtolásra felhasznált energiát. Ez a vékony filmréteg nem hagy nyomot a fán, megakadályozza a fa foltosodását, és semmilyen hátrányt nem jelent a további munkafázisok során, nincs káros hatással a megmunkált fa ragasztására, lakkozására.

Mivel az asztalkenő egy olaj alapú anyag, segít feloldani a szerves szennyezések nagy részét, ezáltal elkerülhető vele pl. a gyanta lerakódása is. De ez az olajréteg a rozsda megelőzésében is hatékony. A munkaasztalon szétterülve, illetve a vele érintkező fáról a szerszámok fém vágóélére kerülve víztaszító hatású, és elzárja a fém felületet a levegőtől, így megakadályozza a rozsdásodást. Ezzel a szerszámköltségek is csökkenthetők, részben a rozsda megelőzése által, részben pedig azért, mert a fa és a fém vágóél közti kisebb súrlódás miatt kevésbé kopnak az élek.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a faipari asztalkenő folyadék egyszerűen, és a marószerszámoknál lényegesen olcsóbban beszerezhető, használata pedig többféle faipari művelethez ajánlható. Asztalkenő folyadék nélkül a legtöbb faipari művelet elvégzése lényegesen nehezebb, lassabb és pontatlanabb. Mivel vékony filmréteget képez, kevés kell belőle, így sokáig tart. A súrlódás csökkentésével segít időt és energiát megtakarítani, illetve képes a fém felületek kopását megelőzni, a gyantát feloldani, és a rozsdásodást megakadályozni, így a faipari gépek és szerszámok élettartamát is megnöveli. A fát és a munkaasztal fém felületét nem károsítja, foltot nem hagy, a további munkafázisokra (pl. ragasztásra, lakkozásra) nincs hatása. A csúszás elkerülése által szebben és pontosabban alakítható ki a megmunkált felület. Használata is egyszerű, vékony rétegben kell felvinni a fával érintkező felületekre, pl. a gépek munkaasztalára vagy a szalagfűrészlapra.


Képek:

Vissza a hírekhez