Flexibilis cső a faiparon innen és túl

Hírek - Flexibilis cső a faiparon innen és túl

A flexibilis csöveket, főleg a bordázott, műanyag változatokat gégecsöveknek is nevezik, és a mindennapi életben is gyakran használják. Többek között a háztartási gépekben és más gépészeti területeken is. A háztartásban leginkább a porszívók műanyag csövei, és a fémből készült, de mégis hajlékony zuhanycsövek juthatnak eszünkbe. De ezen kívül is sok más területen használhatók ezek a csövek. A régi forgótárcsás mosógépektől kezdve egészen a legmodernebb, automata változatokig a könnyebb és olcsóbb, hajlékony műanyag csöveken történik a vízleeresztés a legrégebbi típusokban használt gumicső helyett. Ilyen csöveket használnak még az uszodatechnikában, a légtechnikában és a sok más gépészeti területen is. A hajlékony műanyag csöveket általában a levegő, a folyadékok és a gázok, esetleg az iparban (pl. faiparban) keletkező porok és szemcsés anyagok szállítására, elvezetésére használják. A flexibilis csövek a nevükből adódóan hajlékonyak, rugalmasak, általában könnyűek, de mégis bírják az igénybevételt, megfelelően szilárd és tartós anyagból készültek, és esztétikus megjelenésűek

A flexibilis csövek sokféle anyagból készülhetnek, akár fémből, akár műanyagból. Faipari célokra legtöbbször műanyag csöveket használnak, néha fémszállal erősítve (ilyenkor a fémszál földelésével a cső antisztatikussá tehető). Ezek a csövek bárhová könnyen, akár házilag is beszerelhetők, használatuk nagyon egyszerű.

A flexibilis csövek rugalmassága, hajlékonysága sok helyen hasznos lehet, pl. nehezen hozzáférhető helyeken, ahol a hagyományos, merev falú csövek nem férnek el. Könnyen kiválthatjuk velük a különféle idomokat is. Hátrányuk viszont a merev falú csövekkel szemben az, hogy a hajlatokban könnyebben eldugulnak, nehezebben tisztíthatók, és gyorsabban is elhasználódnak (kopnak, kilyukadnak). De ha a flexibilis cső átlátszó, akkor az esetleges dugulásokat is könnyen megláthatjuk és javíthatjuk, és a cső kopását is követhetjük, így kicserélhetjük, mielőtt kilyukadna.

Egy 5-6 éves cső már középkorúnak számít (mint egy 50-60 éves ember), egy 10 éves cső pedig már kifejezetten idős (mint egy 100 éves ember), ezért érdemes néhány évente cserélni a flexibilis csöveket, még mielőtt megrepednek, és elkezdenek szivárogni. Ha a flexibilis cső dudorodik, folyik, szivárog, megrepedt, foszlik, (fémszállal erősített cső esetében, ha a fémszál kiáll, vagy rozsdásodik), vagy elérte a gyártó által jelzett maximális élettartamot, akkor mindenképpen cserélni kell.


Képek:

Vissza a hírekhez