Körfűrész vagy szalagfűrész?

Hírek - Körfűrész vagy szalagfűrész?

Az asztali körfűrészek általában egyenes vágásokra alkalmasak, akár hossz-, akár keresztirányban, vagy ferdén. Az asztali körfűrész pontos fűrészelésre alkalmas, de kézi körfűrészhez ajánlott vezetősínt használni. A hosszirányú vágásra, pl. amikor egy deszkát lécekre vágunk, kifejezetten az asztali körfűrész a legjobb. Fecskefarkú (váltófogas) fogazásra, finomvágásra, horonyvágásra, illesztővágásra és merülővágásra is csak a körfűrész képes.

De nem mindegy, hogy milyen a körfűrészlap. Tűzifa vágásra a lemezből készült változat is megfelel, de komolyabb szakmai, asztalosipari felhasználásra csakis a keményfém (vídia) lapkás változat ajánlott. A fűrészlap vastagsága sem mindegy, az olcsó, 1-1,5 mm vékony lapok helyett érdemes a minőségi, 2,5-3 mm vastag lapokat választani. A fogak alakja és száma is fontos lehet. Hosszirányú vágáshoz kevesebb, keresztirányú vágáshoz több fogra van szükség. A váltófogas körfűrészlapot szilárd anyagok vágására használják, nagy a vágási teljesítménye, de hornyokat vágni nem ezzel érdemes. A trapéz-egyenes fűrészlap nagy felületű anyagok, pl. MDF, rétegelt lemez, stb. vágására ajánlott, masszív faanyagban nem használható, mert égeti a fát.

Nútok marására, rácsok készítésére és keresztirányú vágásra jobb a körfűrész, mint a szalagfűrész, mert sokkal nagyobb anyagok vághatók vele, nem csak a kinyúlás erejéig, mint a szalagfűrésszel. Palánk vágására is a körfűrész alkalmasabb. Ha a fűrészlap nem vídiás, akkor figyelni kell a fogak hajtogatására és köszörülésére, mert ha az nem jó, akkor azonnal félre megy.

A szalagfűrészt nem egyenes vágásra találták ki, arra az egyik legalkalmatlanabb eszköz, inkább görbe vonalakra használható. Az asztalosiparban főleg kanyarító fűrésznek használják.  Vastagabb anyagok vágására, vagy minta készítésére a fában viszont inkább a szalagfűrész ajánlott, a körfűrész nem. Szalagfűrésszel akár réteges lemezből is könnyen kivághatjuk a kívánt mintát. (Kanyarodó, görbe vonalú minták esetén a szalagfűrésznél pontosabb vágásra, részletgazdagabb mintákra már csak a lombfűrész alkalmas.) Éppen ezért a szalagfűrész nagyon precíz kialakítást igényel.

A 10 cm-nél vastagabb anyagokat már csakis szalagfűrésszel ajánlott vágni, erre a körfűrészlap már legtöbbször nem alkalmas. Otthoni felhasználásra előnyösebb lehet egy szalagfűrész, mert többféle vágásra alkalmas, és változó vastagságú anyagokkal dolgozhatunk.

A szalagfűrésznél is fontos, hogy ne a legolcsóbb szalagot válasszuk, mert az csak tűzifa vágásra alkalmas, keményfában elakad, és égeti a fát. Érdemes minőségi alapanyagokat választani, mert különben hamar elkopik az éle.

A szalag- és körfűrész viszont kombinálható is, gyártanak már olyan ipari szalagfűrészgépet, amelyen van egy elővágó körfűrész is. Ez arra való, hogy átvágja a fa kérgét, így tiszta útja lesz a szalagfűrésznek, amitől megnő az élettartama.


Képek:

Vissza a hírekhez