Együtt vagy külön?

Hírek - Együtt vagy külön?

Az ötfunkciós gépekben szinte minden megvan, ami egy asztalosműhelyben kell: egyengető és vastagoló gyalugép, maró, körfűrész, és hosszlyukfúró. Ezek a gépek így sokoldalúak és kis helyen is elférnek. Ezen kívül olcsóbbak is, mintha külön-külön kellene a gépeket megvásárolni.

Bizonyos ötfunkciós gépek minden funkciót egy géptestben tartalmaznak, mások viszont szétszedhetők egy maró-körfűrészre és egy egyengető-vastagoló gyalugépre, amelyre hosszlyukfúró szupport is felszerelhető.

Az egyengető és a vastagoló gyalugépet azért is szerencsés kombinálni, mert ezek egymás utáni műveletek (az egyengetővel síkra munkált, egyengetett faanyagot a vastagoló gyalugéppel gyalulhatjuk a pontos vastagságra), és ha egy szerkezetben van az egyengető és vastagoló funkció (a vastagoló gép tetején van az egyengető asztal), akkor könnyebb és gyorsabb az átállás. Hátránya viszont az, hogy nem lehet vele egyszerre egyengetni és vastagolni, át kell állítani a gépet az egyik funkcióról a másikra.

A hosszlyukfúró egység is könnyen kezelhető, mozgató berendezéssel, vagy nélküle. A fúrásmélység, a fúrási hossz és a furatok távolsága is könnyen beállítható.

Ugyanez az előnye a maró-körfűrész kombinációnak is, a körfűrésszel méretre vágott fába a gép maróegységével rögtön bele lehet marni a kívánt mintát is.

Az ötfunkciós gépekkel tehát helyet takaríthatunk meg, könnyen és gyorsan átválthatunk egyik funkcióról a másikra, de ahogyan a gyalugépen sem lehet egyszerre egyengetni és vastagolni, úgy a maró-körfűrész gépen sem ajánlott egyszerre marni és fűrészelni. Így hiába sokoldalúak ezek a kombinált gépek, egyszerre csak egy feladatra használhatók, vagy ha szétszedhető a maró-körfűrész és a kombinált gyalugép, akkor kettőre. De mind az öt funkciót egyszerre működtetni a gépen nem lehet.

A kombinált gépek tehát főleg olyan, kisebb műhelyekben használhatók jól, ahol kevés ember dolgozik egyszerre, a műveleteket csakis egymás után végzik, és fontos szempont a helytakarékosság és a gépek ára. Olyan nagyobb műhelyekben, ahol több művelet zajlik egyszerre, folyamatosan egyengetnek, vastagolnak, marnak és fűrészelnek, és esetleg még fúrnak is, érdemesebb külön-külön megvenni az egyengető és a vastagoló gyalugépet, a hosszlyukfúrót, a marót és a körfűrészgépet. Ugyanígy külön érdemes beszerezni a gépeket akkor, ha nagyobb gépre, hosszabb asztalra van szükség. De egyszemélyes műhelyben, ahol fontos a helytakarékosság, az ötfunkciós gép ajánlott.


Képek:

Vissza a hírekhez