Kicsi, de hasznos a felsőmaró

Hírek - Kicsi, de hasznos a felsőmaró

A felsőmaró, élmaró gépek a fa munkadarabok megmunkálásának fontos eszközei. Bútorgyártásban, asztalosiparban, a felületi és alaki megmunkálásban nélkülözhetetlen a használatuk. A felsőmarók a famegmunkálásnál szegélyek kialakításához, mélyedések kimarására használatosak. Az élmarók élek megmunkálására alkalmasak, kisebbek, könnyebbek, és főleg kerekítéshez, élgömbölyítéshez, díszesebb szegélyek kimarásához használják. A fába mélyesztett minták kivitelezéséhez tehát felsőmarógép kell, ami nagymértékben megkönnyíti a munkánkat, hiszen ha egy ilyen készüléket használunk, akkor nincs szükség vésőre és csiszolóra. Több azonos munkadarab előállításához általában asztali marógépeket használnak, de hobbi vagy otthoni felhasználásra a kézi felsőmaró is bőven elég. Ezzel a szerkezettel a legegyszerűbb mintáktól egészen bonyolultakig szinte bármit meg lehet csinálni. Ezért aki gyakran végez igényesebb minőségű famunkákat, annak a felsőmaró legalább olyan fontos szerszám, mint a fűrészgép. Csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő gépet válasszuk.

Nagyon kényelmesen használható készülékek ezek, amiket könnyű kézben tartani, és a munkavégzés is egyszerű velük. Kellően kis méretüknek és súlyuknak köszönhetően egyszerűen mozgathatók, ami szintén megkönnyíti a munkavégzést. A marókések nagyon fontos tartozékai, kiegészítői egy ilyen berendezésnek. Értelemszerűen, ha ezekből több fajta áll rendelkezésre, több egyedi mintázatot, megoldást lehet kivitelezni a fa munkadarabon.

A marószerszámot mindig a sima szár teljes hosszában kell a befogópatronba szorítani, ami egyrészt a mart felület pontosságát biztosítja, másrészt a balesetveszélyt csökkenti. Gépünkhöz mindig csak a megadott szárátmérőjű szerszámot használjunk.

Felsőmaróval csak a forgásiránnyal szemben szabad vágni, a szerszámot tehát tolni kell, ellenkező esetben a maratott felület szétforgácsolódik.

Maráskor a talpat mindig erősen nyomjuk a munkadarab felületére, és az élvezetőt is szorítsuk az élére. Szabályos alakú nyílások kimarásához célszerű sablont használnunk A sablon azonban nagyon pontos legyen, mert gépünk ennek hibáit következetesen "átmásolja" a munkadarabra

A felsőmarók általában csak faanyagok marására használhatók, mert a magas fordulatú forgácsolószerszám még igen fékezett előtolás mellett is megolvasztja a műanyagokat, lágy fémek marásakor pedig gyorsan kilágyítaná a szerszámokat, élük így hamar tönkremenne.

A forgás közben leválasztott anyag feltapadhat a forgácsolást végző élre, ezért még az egyszerűbb kivitelű marószerszámokat is gyakorta ajánlatos megtisztítani az ilyen maradványoktól. A kisebb-nagyobb élcsorbákat is ajánlatos azonnal kezelésbe venni. 

Ez a szerszámgép tehát sokoldalúbban felhasználható, mint hinnénk, ha megvesszük, nem kell attól tartanunk, hogy alig fogjuk majd használni.


Képek:

Vissza a hírekhez